10 briljante life hacks voor in de keuken!

  • Groentehelden

Ooit wel eens van een ‘life hack’ gehoord? Je weet wel, van die hele handige trucjes waar oma vroeger wel raad mee wist? Tegenwoordig worden deze tijdbesparende handigheidjes ook wel life hacks genoemd. Sommige zijn redelijk voor de hand liggend, maar anderen zijn juist weer te geniaal voor woorden. In dit blog zetten wij 10 super handige life hacks op een rij waarmee zelfs de minder fijne taken in de keuken weer een pretje worden!

1. Cherrytomaatjes in één keer doormidden snijden

Heb je een bakje cherry tomaatjes gekocht en zie je er nu al tegenop om deze allemaal één voor één door de helft te snijden? Geen probleem, want daar heb je een super handig trucje voor. Pak hiervoor twee bordjes of plastic dekseltjes. Leg de tomaatjes tussen de twee bordjes in, leg je hand op de bovenste deksel zodat de tomaatjes niet kunnen wegglijden en snijd deze vervolgens in één beweging doormidden. Klaar!

2. Blender snel en eenvoudig schoonmaken

Ben je net als wij ook gek op smoothies maar vind je het altijd weer een heel gedoe om alle restjes uit de blender te vissen? Vul de blender eens met warm water en doe er een klein scheutje afwasmiddel bij. Zet de blender aan (vergeet de deksel er natuurlijk niet op te doen ;-)) en voilá: schone blender! Spoel de blender naderhand wel goed na met water zodat er geen zeepresten achterblijven. Hierdoor hoef je de blender ook niet in de vaatwasser te doen waarmee je dus flink wat ruimte kunt besparen.

3. Eigeel verwijderen met een plastic fles

Als je het eigeel en eiwit van elkaar wilt scheiden dan hoef je niet te ploeteren met een lepel. Helemaal als je meerdere eieren in een kom hebt gegooid is de kans groot dat het een knoeiboel gaat worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Pak simpelweg een lege plastic fles, knijp zachtjes in de fles en leg het tuutje vervolgens op het eigeel. Door het vacuüm wordt het eigeel meteen in de fles gezogen en hij blijft nog heel ook. Simpel maar slim!

4. Een houten lepel op een pannetje kokend water leggen

Dit is een oude truc maar wel eentje die steengoed werkt. Als je rijst of pasta aan de kook brengt dan bestaat de kans dat je pan overkookt. Met een houten lepel of spatel kun je dit heel simpel voorkomen en hé, het werkt! Let op, als je écht veel te veel water in het pannetje hebt gedaan dan gaat deze alsnog overkoken. Daar ontkom je helaas niet aan dus probeer wel de juiste hoeveelheid water in het pannetje te doen.

5. Aardappelen schillen zonder schilmes

Aardappelen schillen is best een tijdrovende klus en al helemaal niet de leukste, vooral wanneer je genoeg aardappelen moet schillen voor het hele gezin. Gelukkig heb je altijd nog een alternatief waarmee je niet alleen een hoop tijd bespaard, maar ook nog eens geen schilmes of keukengereedschap nodig hebt. Breng de aardappelen met schil en al een paar minuten aan de kook en laat ze vervolgens schrikken in koud water. De schil kun je er dan zo vanaf glijden. Super simpel!

6. Eenvoudig paprika snijden

Voor veel mensen kan een paprika in blokjes snijden nog een hele klus zijn. Helemaal vervelend als er nog een berg zaadjes overblijven. Met een beetje gestuntel gooi je de helft van de paprika uiteindelijk de prullenbak in, wat natuurlijk ontzettend zonde is! Met deze handige en creatieve manier van snijden heb je de paprika zo in stukken en gaat er niets verloren!

TIP: bekijk ook eens deze paprikasnijder op onze Facebook-pagina. Deze is speciaal gemaakt om het snijden van paprika’s nóg makkelijker te maken!

7. IJsschep gebruiken om zaadjes uit groenten te verwijderen

Jazeker, je kunt een ijsschep gebruiken om eenvoudig de zaadjes uit groenten als komkommers, courgettes en pompoenen te verwijderen. Wel zo handig!

8. Nooit meer huilen tijdens het snijden van uien

Wanneer je een ui doormidden snijdt, komt er een molecuul genaamd propaanthial vrij. Dit is een stof die irriterend is voor je ogen en daardoor traanogen veroorzaakt. Gelukkig heb je ook hier een makkelijke oplossing voor: doe de uien eerst 30 minuten in de vriezer voordat je ze gaat snijden. Omdat de uien koud zijn, komt deze stof minder snel vrij en krijg je geen traanogen meer. Let wel op dat je deze methode niet moet gebruiken als je van plan bent om de uien te bereiden in een salade, want hierdoor verliezen ze wel hun knapperigheid.

9. Houd je limoenen en komkommer langer vers met een sateprikker.

Houd je limoenen en komkommer langer vers met een simpele satéprikker. Heb je maar de helft van je citroen nodig? Bewaar het uiteinde van de citroen en prik die met de satéprikker weer terug op de andere helft van de citroen.

Wil je je citroenen langer bewaren, dan kun je het best je citroenen in een plastic zakje in de koelkast bewaren. Zo blijven ze een stuk langer houdbaar (ongeveer een maand) en drogen ze minder snel uit.

10. Magnetron schoonmaken

Laten we eerlijk zijn, niemand vindt het leuk om de magnetron schoon te maken. Zie je jezelf al met een schuursponsje in de hand en in een onhandige houding de magnetron schoon schrobben? Ook dit kun je eenvoudig en snel oplossen. Zet een schaaltje water met azijn in de magnetron en zet deze voor een paar minuten aan. Naderhand hoef je alleen nog met een keukenrol de binnenkant van de magnetron af te doen en je bent klaar. Ook zijn vervelende geurtjes verdwenen. Handig!

Extra tip: dit werkt ook met een oven! Gebruik hiervoor in plaats van azijn een paar schijfjes citroen. Leg de citroenschijfjes op een ovenschaal en verwarm zet de oven aan voor ca. 10 minuten op 200 graden. Het verdampte citroensap zorgt ervoor dat het vet aan de ovenwanden zacht wordt. Het vet kun je dan gemakkelijk wegvegen met een doekje of schuursponsje!

Handig toch? Als je de bovenstaande tips volgt dan maak je het jezelf een stuk makkelijker in de keuken! Weet jij nog een paar handige en tijdbesparende tips voor tijdens het koken die wij niet hebben benoemd en iedereen moet weten? Sharing is caring!

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!