5 echt lekkere én gezonde kindertraktaties die je zelf kan maken!

De verjaardag van je zoon of dochter, daar hoort natuurlijk een tafel vol met feestelijke traktaties bij! Drukke ouders halen hiervoor al snel een paar zakken chips en zoete snacks bij de supermarkt. Lekker makkelijk (en stiekem ook best lekker), maar gezond is het natuurlijk niet. Vanuit veel scholen wordt er nu ook steeds vaker gevraagd om zo weinig mogelijk zoetigheid mee naar school te nemen. Ter inspiratie hebben wij 5 leuke, lekkere én gezonde traktaties voor op school, op de crèche of voor thuis!

1. Groentebloemetjes

Bron: MyPoppet.com

Wanneer je veel visite over de vloer krijgt of je niet de tijd hebt om urenlang in de keuken te staan, dan zijn deze groentebloemetjes een leuke én makkelijke oplossing. Zo kan je met een paar stukjes wortel, komkommer, kaas en prikkertjes alsnog iets feestelijks en gezonds op tafel zetten!

Bootschappenlijstje (voor 15 groentebloemetjes):

- 1 zak wortelen
- 1 komkommer
- 1 plak jonge kaas
- Prikkertjes

TIP: Voor een extra versiering, kan je met een stukje washi tape nog een vlaggetje maken waar de naam van jouw zoon of dochter op staat. Dit maakt de traktatie weer een stukje persoonlijker!

2. Fruitijsjes

Bron: Foodie Fun

Vooral tijdens de warme zomerdagen worden de kids helemaal wild zodra ze “ijsje!” horen. Als je je kinderen en zijn/haar vriendjes wilt trakteren op een lekker ijsje zonder ze vol te stoppen met suiker, dan zijn deze zelfgemaakte fruitijsjes een gezond alternatief! In plaats van normaal water, raden wij overigens aan kokoswater te gebruiken. Naast dat kokoswater veel lekkerder is dan normaal water, is deze ook nog rijkelijk gevuld met vitaminen!

Boodschappenlijstje (voor 10 fruitijsjes):

- 2 kiwi’s
- 2 mandarijnen
- 1 bakje aardbeien
- 1 bakje bosbessen
- 1 pak kokoswater
- Ijsvormpjes
- Ijsstokjes

3. Bananenpinguïns

Bron: Momma Told Me Blog

Deze ontzettend schattige bananen pinguïns zijn een van onze meest favoriete (en gezonde) kindertraktaties die wij op het web zijn tegengekomen. Gelukkig zijn ze eenvoudig te maken ! Zoals je ziet zijn de hoofdjes en voetjes gemaakt van chocola, dus 100% suikervrij kunnen we dit niet noemen. De pinguïns bestaan echter voor het grootste gedeelte uit banaan, dus vitamines krijgen de kids sowieso binnen! De bananenpinguïns zijn overigens ook goed in te vriezen voor wanneer je niet op de dag zelf aan de slag kan gaan in de keuken. We raden wel aan ze even in een diepvrieszakje te doen.

Boodschappenlijstje (voor 10 bananenpinguïns):

- 1 tros bananen
- 3 repen melkchocolade
- Witte ‘chocolate chips’ (voor de oogjes)
- 1 zak oranje M&M’s (voor de voetjes en snavel)

4. Lieveheerstomaatjes

Bron: Taste of Home

Voor een frisse en gezonde traktatie voor jouw dochter zijn deze schattige lieveheersbeestjes een leuke oplossing. Misschien zijn ze wat minder indrukwekkend dan de bananenpinguïns, maar toch is deze traktatie hartstikke leuk bedacht. Net als de andere voorbeelden in dit blog zijn ook deze lieveheersbeestjes eenvoudig te maken. Zo zijn de vleugels gemaakt van cherrytomaten, de hoofdjes van olijven en de antennes van bieslook. De stippen maak je door zwarte voedingskleurstof te mengen met smeerkaas of roomkaas.

Boodschappenlijstje (voor 18 traktaties):

1 kuipje smeerkaas of pakje roomkaas (200 gram)
1 zwarte voedingskleurstof
⅛ theelepel peterselie
1 pak crackers
1 pak bieslook
18 cherrytomaten
18 olijven

Wil je deze leuke lieveheersbeestjes maken? Bekijk hier het recept van deze gezonde traktatie!

5. Fruithoorntjes

Bron: My Fussy Eater

Deze fruithoorntjes lijken op kleurrijke ijsjes en zijn ideaal als je de verjaardagspartij nog eens extra wilt opvrolijken. In plaats van ijs zijn deze hoorntjes gevuld met verse aardbeien, bosbessen, druiven en stukjes mango. Natuurlijk kan je de hoorntjes ook vullen met andere fruitsoorten! Smeer tot slot nog een laagje gesmolten chocola met wat nootjes/disco dip op de rand van de hoorntjes. Zo zien ze er nóg feestelijker uit!
Boodschappenlijstje (voor 10 fruithoorntjes):

- 1 bakje aardbeien
- 1 bakje bosbessen
- 2 mango’s
- 1 tros/doos druiven
- 1 doos ijshoorntjes
- 1 reep melkchocolade (optioneel)
- Disco/choco/noten dip (optioneel)

“Zo zie je maar, met deze 5 voorbeelden kan je op een leuke manier de zoete en ongezonde traktaties van tafel schuiven. Heb jij nog een paar leuke tips voor gezonde kindertraktaties of heb je een eigen recept? Laat het ons weten in de comment sectie!”

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!