5 typische herfstgroenten en wat je ermee kunt doen.

Het is herfst! Tijd om de dikke jas weer uit de kast te halen, lekker door het bos te wandelen en dampende soepen, stamppotjes en ovenschotels te maken van typische herfstgroenten. In dit blog zetten we de lekkerste groenten van het seizoen voor je op een rij.

Pompoen

Deze iconische herfstgroente is een echte vitaminebom en is er in allerlei soorten en maten. Zo ken je ongetwijfeld de flespompoen uit het schap van de supermarkt en de oranje klassieker die we met Halloween weer zien. Maar heb je ook weleens gehoord van de Kabocha of spaghettipompoen? Allebei afkomstig uit Japan, alleen net even anders. Met zijn kastanjeachtige smaak is de groene Kabocha pompoen ideaal om lekker te roosteren of te pureren. Terwijl de gele spaghettipompoen gekookt het allerlekkerst is én je ‘m uitstekend kunt gebruiken als gezonde vervanger voor pasta. Wij zijn fan!

Pompoen snijden lastig? Na het bekijken van dit filmpje wordt het snijwerk een stuk makkelijker.

Pastinaak

Vergeten groenten? Echt niet. De pastinaak is terug en hoe! In menig restaurant siert hij dit seizoen weer op de menukaart en ook het web staat vol met fijne recepten van deze knolachtige, witte wortel: variërend van frietjes en ovenschotels tot stamppotten en soepen. Wist je eigenlijk dat in er de middeleeuwen net zoveel pastinaak werd gegeten als aardappels tegenwoordig? En dat door zijn zoete smaak, ook de meeste kinderen dol zijn op deze lekkere herfstgroente?!

Tip: zet een dampende stamppot met bietjes, wortel en pastinaak op tafel.

Schorseneren

Typische herfstgroenten die we ook niet mogen ‘vergeten’ zijn de schorseneren. Deze lange bruine stengels zijn smaakmakers in het kwadraat en worden ook wel asperges van de armen genoemd. Met zijn licht bittere, nootachtige smaak en sappige vruchtvlees, speelt de schorseneer de hoofdrol in stoofpotten, soepen en salades. Echt spannend wordt hij met een gepocheerd eitje erbij. Maar
puree is een goed idee. Of frituur ‘m in dunne plakjes en maak er chips van, yum!

Paddenstoelen

Hoewel je ze vrijwel het hele jaar door kunt verkrijgen, zijn paddenstoelen onlosmakelijk met de herfst verbonden. Loop nu maar eens door het bos en je ziet ze overal. Maar let op: niet elke variant is eetbaar. Die van kabouter Spillebeen kun je beter laten staan. Maar ach: gelukkig kunnen we nog genoeg lekkers maken van champignons, truffels, portobello ‘s, oesterzwammen, cantharellen en morieltjes, dus ons hoor je niet klagen!

Pas op: omdat er veel paddenstoelen giftig zijn, kun je ze beter niet zelf plukken. Wil je dit toch doen? Bekijk dan van tevoren deze lijst met eetbare paddenstoelen.

Boerenkool

Niet alleen wanneer de temperatuur onder het nulpunt daalt is het tijd voor boerenkool, ook in het najaar blinkt deze Hollandse health booster uit. Hij is reuze gezond vanwege zijn grote hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen. En helpt onze weerstand op peil te houden. Bovendien kun je met deze hippe superfood, want ja zo noemen we ‘m tegenwoordig, alle kanten uit. We gebruiken boerenkool dan ook niet alleen meer in een ouderwetse stamppot, maar maken er zelfs chips of pizza van! Loopt het water je al in de mond?

Zelf chips of pizza maken met boerenkool? Bekijk de recepten en ga aan de slag.

Wij zijn dol op seizoensgroenten. Ze zijn gezond, beter voor het milieu én voor je portemonnee! Welke typische herfstgroenten ga jij zeker gebruiken in de keuken? Laat het ons weten in de comments of deel je recept met #GroenteHelden.

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!