De Dag van de Duurzaamheid

Vandaag, op 10 oktober 2016, vieren we de Dag van de Duurzaamheid; een initiatief om Nederland bewuster te maken van duurzame ontwikkelingen. Omdat grondstoffen op aarde sneller schaars worden en klimaatverandering een feit is, is het erg belangrijk dat we werken aan een groene toekomst. Onder het mom van duurzaamheid en een milieuvriendelijke toekomst, leggen wij in dit blog uit welke duurzame en energiezuinige oplossingen onze telers in de kassen gebruiken. Ook geven wij tussendoor een paar handige en duurzame tips mee die je zélf kunt uitvoeren in de keuken. Wel zo handig!

Duurzame toekomst

In de afgelopen 7 jaar is de Dag van de Duurzaamheid uitgegroeid tot dé dag waarop we extra stilstaan bij hoe groot de duurzaamheidsbeweging inmiddels is geworden. Door heel Nederland laten gemeenten, ondernemers, scholen, universiteiten, winkelketens en stichtingen de ‘groenste’ kant van zichzelf zien door middel van speciale en leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan workshops, festivals en lezingen, open dagen en duurzame deals. Voor een terugblik van de Dag van de Duurzaamheid van 2015, kun je hier de tweedelige live-uitzendingen bekijken van de NOS.

Eind vorig jaar werd tijdens de klimaattop in Parijs overigens het Klimaatakkoord in het leven geroepen. Tijdens deze bijeenkomst zijn 195 landen akkoord gegaan met een nieuw klimaatverdrag dat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen; zónder dat dit de voedselproductie in gevaar brengt. Het grootste aandachtspunt is dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. Dit geeft wel aan dat een duurzame toekomst van groot belang is!

De energiezuinige telers van Harvest House

Zoals je misschien wel weet is Groentehelden een initiatief van Harvest House , één van Nederlands grootste telersverenigingen.. Zij verbouwen het hele jaar door de heerlijkste vruchtgroenten met respect voor mens, milieu en omgeving. Zo wordt er constant kritisch gekeken naar de hoeveelheid stroom, water en meststoffen dat wordt verbruikt. Om stroom op te wekken wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, en wordt er constant gekeken naar nieuwe, milieubewuste alternatieven voor het opwekken van energie. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een WKK (warmte-krachtkoppeling). Dit is een warmte-installatie die tegelijkertijd energie opwekt. De opgewekte warmte, stroom én vrijgekomen CO2 kunnen dus meteen in de kassen worden opgenomen. De opgewekte energie die niet in de kassen wordt gebruikt, wordt weer teruggeleverd aan het energienet zodat ook huishoudens van warmte worden voorzien.

Onze kassen in de Wieringermeer worden verwarmt door middel van een grootschalig aardwarmte project ook wel bekend als Agriport A7. Aardwarmte is warmte uit het diepste van de aarde en wordt gewonnen door bodemwater op te pompen, van warmte te onttrekken en het ‘koude’ water vervolgens terug te pompen in de aarde. Aardwarmte is duurzaam: het raakt niet op en er komt geen broeikasgas bij vrij. Omdat kassen veel warmte en energie nodig hebben, is dit natuurlijk een ontzettend zuinige, maar vóóral een milieuvriendelijke oplossing!

TIP: je kunt tijdens het koken ook energiezuinig te werk gaan! Als je water aan de kook wilt brengen, gebruik in plaats van een pan of fluitketel een waterkoker. Er wordt vaak gedacht dat water koken met een elektrische waterkoker véél meer energie verbruikt dan wanneer je een kookplaat of gaspit gebruikt. Deze test van Olino bewijst echter het tegendeel!

Efficiënt waterverbruik

Voor het verbouwen van onze vruchtgroenten is er naast warmte natuurlijk nog een ander element van groot belang: water. Vooral onze tomaten hebben ontzettend veel water nodig om te kunnen groeien tot ze mooi rond en rood zijn. Het is daarom ontzettend belangrijk dat onze telers zo efficiënt en duurzaam mogelijk met het waterverbruik omgaan. Zo maken zij zoveel mogelijk gebruik van hemelwater (regen, sneeuw, hagel) en vangen deze op in de zogenaamde hemelwaterbassins. Deze staan direct naast de kassen zodat het opgevangen water direct gefilterd en gebruikt kan worden.

Eén van de hemelwaterbassins van Harvest House. Het afvalwater wordt opnieuw in de waterbassins gepompt en gefilterd. Hierdoor wordt waterverspilling beperkt tot het uiterste minimum!

Om energie- én waterverspilling tegen te gaan, worden in onze kassen gebruik gemaakt van zuinige sproei-installaties. Ook kunnen de telers tot in de uiterste nauwkeurigheid zien hoeveel energie en water is verbruikt. Wel zo zuinig!

Omdat de kas een gecontroleerd omgeving is waarbij de meeste factoren beheersbaar zijn, loopt de Nederlandse glastuinbouw voorop als het gaat om watermanagement. Ter vergelijking: in onze kassen wordt voor de productie van 1kg tomaten 4 liter water gebruikt. Dit is ruim 15x minder dan de teelt in de vollegrond ,waar het verbruik op 60 liter per 1kg tomaten is!

TIP: Wist je dat je zelf in de keuken ook efficiënt met het waterverbruik kan omgaan? Een perlator (ook wel sproeistraalkop genoemd) is een mondstuk voor de kraan die lucht in de waterstraal blaast. Hiermee kun je tot wel 50% water besparen!

Milieukeur

Ook goed om te weten: Een aantal Harvest House telers zijn grondlegger van het Milieukeur-certificaat ! Dit keurmerk stelt dat telers te werk gaan op basis van verschillende duurzaamheidsthema’s. Twee hele belangrijke thema’s (stroom- en waterefficiëntie) hebben we hierboven vermeld, maar er is natuurlijk nog veel meer nodig om aan de eisen van het Milieukeur-certificaat te kunnen voldoen. Hiervoor wordt er rekening gehouden met de volgende doelstellingen:

  • Gewasbescherming (gebruikmaken van biologische middelen)
  • Goede werkomstandigheden (controle op CAO, ARBO, veiligheid en cursussen)
  • Energiegebruik (zoveel mogelijk gebruikmaken van groene energie)
  • Energieverbruik (zo beperkt mogelijk)
  • Lichthinder (minstens 95% lichtafscherming)
  • Beperking van emissies (CO2, lachgas)
  • Verpakkingen (pvc niet toegestaan)
  • Verplichte afvalscheiding
  • Bijzonder goede hygiëne

Om planten bijvoorbeeld te beschermen tegen ziekten en plagen, maken onze telers maximaal gebruik van biologische gewasbescherming. Deze biologische stoffen bevatte als het ware een ‘natuurlijke vijand’ van deze ziekten. Tegen iedere plaag/ziekte wordt een andere ‘natuurlijke vijand’ gebruikt. Hierdoor kunnen de telers het ecosysteem in de kassen op een natuurlijke manier in balans kunnen houden.

De telers van Harvest House doen er ook alles aan om verspilling van het product tegen te gaan. Omdat we echter te maken met natuurproducten komt het wel eens voor dat één of meer vruchtgroenten ongeschikt zijn voor verkoop aan bijvoorbeeld supermarkten. Deze producten worden dan via andere afzetkanalen verkocht aan bijvoorbeeld snijderijen en maaltijdproducenten, waar de smaak belangrijker is dan het uiterlijk. Met de smaak is immers niets mis.

Minder dan 1% van onze producten is helaas niet geschikt voor consumptie. Ook voor deze producten vinden we een bestemming. Zo worden ze apart afgevoerd, gecomposteerd en weer gebruikt voor de bemesting van nieuwe gewassen. Zo gaat er dus echt niets verloren.

Alle vruchtgroenten van Harvest House worden met veel zorg en aandacht geteeld. Ook de vruchtgroenten die er na de oogst minder aantrekkelijk uitzien krijgen een kans!

TIP: Wil je ook zo weinig mogelijk voedsel verspillen? Gebruik de restanten van je avondmaal om een gezond ontbijt voor de volgende dag klaar te maken. Zo kun je met overgebleven aardappelen, uitjes en champignons een vegetarische boerenomelet bereiden!

Zo zie je maar, er komt een hoop kijken bij het duurzaam telen van de lekkerste tomaten en paprika’s. Dit is echter een vereiste als we rekening houden met toekomstige generaties.. Daarom vinden we het erg belangrijk dat wij de meest heerlijke en gezonde vruchtgroenten aan kunnen bieden zónder het milieu aan te tasten. Wil je meer weten over de duurzame werkwijze van Harvest House of heb je zelf nog een paar duurzame tips voor in de keuken? Laat het ons weten!

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!