Eet jij al met al je zintuigen?

Wist je dat je niet alleen met je smaakpapillen proeft? Het begrip “smaak” is behoorlijk ingewikkeld. Vaak wordt “smaak” gebruikt bij wat je proeft met je smaakpapillen in je mond. Maar smaak is veel meer dan dat! Eten doe je namelijk ook met je neus, handen, ogen en oren!

Wat proef je met je mond?

De grootste beleving van smaak gebeurt met het smaakzintuig in je mond. Dit zintuig zit op je tong, maar ook op het zachte gedeelte van je gehemelte en op sommige plaatsen in je keel. Met dit smaakzintuig proef je de basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami.

Misschien heb je een keer gehoord dat je de verschillende smaken op verschillende delen van je tong proeft. Het tegendeel is waar. Je proeft alle smaken met je smaakpapillen over je hele tong. Het enige is dat de ene smaakpapil beter is in het proeven van bijvoorbeeld zuur en de ander in zoet. Dit is dus niet een vast gebied op je tong, de verdeling is voor iedereen anders.

Proeven met je neus

Als je laatst flink verkouden bent geweest, herken je het ongetwijfeld. Je neus zit dicht en je proeft opeens veel minder. Hoe komt dat? Jouw neus is heel belangrijk bij het proeven van eten. Een groot deel van hoe jij smaak ervaart, wordt bepaald via je neus! Eerst ruik je het eten voordat je er een hap van neemt. In je hoofd heb je dan al een idee van hoe het gaat proeven. Iets wat vies ruikt, smaakt waarschijnlijk ook zo, toch?

Op het moment dat je een hap van je eten neemt en erop kauwt, ruik jij via je mond en je keel de geur van het eten. De geuren die je via je mond ruikt, heten ‘aroma’s’ en ruiken vaak anders dan de geur die je vanuit buiten door je neus ruikt. Dit omdat je de aroma’s samen met de basissmaken proeft zodra je een hap van het eten neemt. Iets wat niet lekker ruikt hoeft niet per se onsmakelijk te zijn. Zo is doerian een geliefde vrucht in Azië, terwijl hij zo erg stinkt dat het verboden is deze vrucht mee te nemen naar je hotel.

Als je een verstopte neus hebt, ruik je niet het aroma van wat je eet. Daarom lijkt het vaak alsof je niks proeft als je verkouden bent.

Proeven door te voelen

Jouw smaak wordt beïnvloed door je gevoel. Je voelt de textuur van het eten met je handen, maar ook in je mond. Hoe de textuur van eten in je mond voelt, wordt mondgevoel genoemd. Zo voelt een stevige soep ‘romig’ en voelt couscous ‘korrelig’.

De textuur van het eten kan er voor zorgen of je het lekker vindt of juist niet! Zo gruwelen sommige mensen (voornamelijk kinderen) van de textuur van boerenkool of champignons en zijn melige appels vaak niet iedereens favoriet. Maar een knapperige wortel of een sappige tomaat is juist iets waar van gehouden wordt. Je gebruikt je handen om te voelen of iets al rijp is. Je knijpt bijvoorbeeld zachtjes in een kiwi of een nectarine om te bepalen of het tijd is om hem op te eten.

Tip: Houd je wél van boerenkool en champignons? Probeer dan eens de Quiche met paddestoelen, boerenkool en geitenkaas!

Proeven met je ogen!

Voordat we ons eten opeten, kijken we eerst hoe het eruitziet. We krijgen meer trek in iets dat er mooi en kleurrijk uitziet, dan eten met beurse plekken of grauwe kleuren. Vooral kinderen worden hierdoor beïnvloed. Daarom zijn er zoveel felgekleurde limonades en snoepjes. Warme kleuren zoals rood en roze worden vaak geassocieerd met zoet.

Door warme kleuren in je gerecht te gebruiken, zullen kinderen dit eerder associëren met iets lekkers. Probeer eens een rode tomaat of een rode aardbei toe te voegen.

Tip: Lees ook ons blog over Waarom hebben sommige kinderen zo’n verschrikkelijke hekel aan broccoli?

Proeven met je oren

Wacht even… proeven met je oren? Proeven met je neus is nog wel logisch. Dat mondgevoel invloed heeft op je smaak is ook te begrijpen. Eten met je oren klinkt een beetje raar, maar toch is het zo! Het geluid van de eerste hap van een knapperige appel, vertelt jou dat het een verse appel is. Knapperige verse chips kraakt goed, terwijl oude chips dat veel minder doet. Je kunt jezelf ook foppen! Probeer eens een appel te eten met oordopjes in. Doe ze na een paar happen uit en neem nog een hap. De appel zal plotseling veel verser smaken.

Je smaak wordt bepaald door al je zintuigen. Leuk om daar op te letten tijdens je volgende maaltijd. Valt het jou op? Deel je ervaring met ons met #Groentehelden op Facebook of Instagram of laat een reactie achter!

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!