Fairtrade tomaten uit het zonnige Tunesië

Sinds december 2012 produceert Desert Joy de lekkerste Fairtrade tomaten in het zonnige Tunesië. Een overvloed aan natuurlijk licht, uitstekende weersomstandigheden en korte logistieke routes maken Tunesië de ideale plek om buiten het Hollandse seizoen tomaten van topkwaliteit te produceren. Dit doet Desert Joy met respect voor mens en milieu, en zijn daarmee de eerste Fairtrade gecertificeerde tomatenteler ter wereld. Hun passie proef je terug in de smaakvolle tomaatjes. Die passie wordt gedeeld door alle medewerkers op het teeltbedrijf, zo ook door Jazia Fkih die al geruime tijd met veel plezier werkt bij Desert Joy.

Niet afhankelijk zijn van anderen

Jazia is 56 jaar oud en heeft 4 kinderen waarvan er 1 zoon chronisch ziek is. Haar man werkt in het hospitaal, maar verdient niet genoeg om de familie te onderhouden met haar gezin woont ze in Matmata, een Berberdorp waar veel woningen uit rotsen gegraven zijn. Normaal gesproken staat ze vroeg op en bereidt het eten voor de dag, waarna ze naar haar werk gaat. Al haar kinderen wonen nog thuis, ook een andere zoon die inmiddels al getrouwd is.

Jazia is bij Desert Joy gaan werken omdat ze graag wil helpen haar familie te onderhouden. Desert Joy regelt het vervoer van en naar Matmata, waarmee ze blij is. Zelf zegt ze: ‘het is beter om een beetje moe te worden van werk, dan om thuis te zitten en afhankelijk te zijn van andere mensen. De sfeer binnen het bedrijf is erg goed en het werk is goed georganiseerd’. Haar wens voor de toekomst is dat ze haar zieke zoon een behandeling kan geven en dat haar andere zoon een goed leven krijgt, zodat hij daarmee ook in het onderhoud van de familie kan voorzien.

Iets teruggeven

Door tomaten te telen in een ontwikkelingsland draagt Desert Joy bij aan de werkgelegenheid in het gebied. De werkloosheid is hoog en door banen te creëren geeft de teler de lokale bevolking en hun families de kans hun sociale en economische situaties te verbeteren. Ook streeft het bedrijf naar gelijkheid voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Medewerkers van Desert Joy zijn verzekerd van een goed salaris, opleidingsmogelijkheden, schoon drinkwater en transport van en naar werk. Om iets terug te geven aan de natuur planten ze tevens bomen. Dit betekent dat ze niet alleen iets ‘nemen’ van de natuur, maar ook iets teruggeven.

Fairtrade Premium

Sinds het teeltbedrijf van Desert Joy Fairtrade gecertificeerd is, ontvangen de medewerkers een ontwikkelingspremie voor de tomaten die op de Europese Fairtrade markt verkocht worden. Deze premie wordt beheerd door een speciaal opgericht comité die wordt vertegenwoordigd door de medewerkers. Zij beslissen democratisch hoe de Fairtrade premie wordt ingezet. Zo zijn er projecten op het gebied van kinderopvang zodat vrouwen betere arbeidsmogelijkheden hebben. Terugkerend bezoek van een dokter en tandarts zodat medewerkers en hun families behandeld kunnen worden. Tot slot worden voor alle medewerker warme maaltijden verzorgd. Niet alleen zodat ze weer met energie aan het werk kunnen, maar ook omdat eten een belangrijke sociale functie heeft binnen de Tunesische gemeenschap.

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!