Fairtrade week

  • Groentehelden

Vanaf morgen tot en met zondag 14 mei vindt de voorjaarseditie van de Fairtrade Week plaats. Het thema van de week is Celebrate Fairtrade. Natuurlijk willen ook wij hier aandacht aan besteden. Ben jij ook zo benieuwd hoe tomatenteeltbedrijf Desert Joy bijdraagt aan een betere wereld? In dit blog vertellen wij je meer!

Sinds december 2012 produceert Desert Joy de lekkerste Fairtrade tomaten in het zonnige Tunesië. Een overvloed aan natuurlijk licht, uitstekende weersomstandigheden en korte logistieke routes maken Tunesië de ideale plek om buiten het Hollandse seizoen tomaten van topkwaliteit te produceren. Dit doet Desert Joy met respect voor mens en milieu en zijn daarmee de eerste Fairtrade gecertificeerde tomatenteler ter wereld. Hun passie proef je terug in de smaakvolle tomaatjes. Die passie wordt gedeeld door alle medewerkers op het teeltbedrijf.

Door tomaten te telen in een ontwikkelingsland draagt Desert Joy bij aan de werkgelegenheid in het gebied. De werkloosheid is hoog en door banen te creëren geeft de teler de lokale bevolking en hun families de kans hun sociale en economische situaties te verbeteren. Ook streeft het bedrijf naar gelijkheid voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Medewerkers van Desert Joy zijn verzekerd van een goed salaris, opleidingsmogelijkheden, schoon drinkwater en transport van en naar werk. Om iets terug te geven aan de natuur planten ze tevens bomen. Dit betekent dat ze niet alleen iets ‘nemen’ van de natuur, maar ook iets teruggeven.

Sinds het teeltbedrijf van Desert Joy Fairtrade gecertificeerd is, ontvangen de medewerkers een ontwikkelingspremie voor de tomaten die op de Europese Fairtrade markt verkocht worden. Deze premie wordt beheerd door een speciaal opgericht comité die wordt vertegenwoordigd door de medewerkers. Zij beslissen democratisch hoe de Fairtrade premie wordt ingezet. Zo zijn er projecten op het gebied van kinderopvang zodat vrouwen betere arbeidsmogelijkheden hebben en terugkerend bezoek van een dokter en tandarts zodat medewerkers en hun families behandeld kunnen worden. Ook worden er voor alle medewerkers warme maaltijden verzorgd. Niet alleen zodat ze weer met energie aan het werk kunnen, maar ook omdat eten een belangrijke sociale functie heeft binnen de Tunesische gemeenschap.

Het personeel van Desert Joy is jong, vol energie en heeft een grote passie voor creatie en innovatie. Om de vaardigheden binnen het team uit te breiden is de teambuilding training opgezet. Zo richt de teambuilding zich op de ontwikkeling van professionele relaties, het verbeteren van de teamprestaties, het stimuleren van elk individu binnen het team, het creëren van een positieve collectieve energie binnen het bedrijf, het delen van ervaring, het verbeteren van motivatie, communicatie, wederzijdse ondersteuning en vertrouwen tussen deelnemers en het ontdekken van en ontwikkeling van talenten en capaciteiten die soms verkeerd begrepen worden.
Er is tevens een werkcomité opgericht, waarbij een aantal vertegenwoordigde werknemers met het management om tafel gaat zitten om eventuele problemen en suggesties vanuit de werknemers te bespreken. De werknemers worden gerespecteerd, er wordt naar hen geluisterd en dat zien zij.

Aan het begin van het seizoen wordt er een BBQ georganiseerd voor alle medewerkers. Er wordt lekker gegeten, ze luisteren naar muziek, ze dansen, maar bovenal hebben ze plezier met elkaar. En dat is toch wel het belangrijkst.

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!