Groenten opnieuw kweken

Zelf je groenten verbouwen in een (moes)tuin is natuurlijk hartstikke leuk om te doen, maar wist je dat je groente vaak weer opnieuw kunt laten groeien? Wanneer je tijdens het koken wat resten of een kontje van een groente (zoals sla of bleekselderij) overhoudt, kun je deze in de meeste gevallen weer hergebruiken. In dit blog noemen wij 10 groenten die je letterlijk en figuurlijk nieuw leven kunt inblazen en geld kunt besparen!

Zelf je groenten verbouwen in een (moes)tuin is natuurlijk hartstikke leuk om te doen, maar wist je dat je groente vaak weer opnieuw kunt laten groeien? Wanneer je tijdens het koken wat resten of een kontje van een groente (zoals sla of bleekselderij) overhoudt, kun je deze in de meeste gevallen weer hergebruiken. In dit blog noemen wij 10 groenten die je letterlijk en figuurlijk nieuw leven kunt inblazen en geld kunt besparen!

1. Aardappelen

Zoals je misschien wel weet kun je aardappelen best lang bewaren (houd ze droog!), maar het kan dus zo zijn dat je uiteindelijk één of twee aardappelen overhoudt. Net te weinig dus om daar een uitgebreide maaltijd van te maken, maar het is natuurlijk doodzonde om deze weg te gooien. Als alternatief kun je een overgebleven aardappel juist gebruiken om nieuwe aardappelplantjes mee te laten groeien. Dit doe je door de aardappel doormidden te snijden en in één helft satéprikkers te prikken. ‘Hang’ de aardappel in een pot of glas en zorg ervoor dat de aardappel voor de helft onder water staat. In een paar weken zal de aardappel vol met kleine aardappelplantjes zitten.
Haal de kleine plantjes voorzichtig van de aardappel af en plant deze in een pot met aarde (of nog beter: in een moestuintje zodat de wortels en de aardappelen genoeg ruimte hebben om te groeien). Geef ze in de eerste week iedere dag water en geef ze de opvolgende weken een dag minder water. Voor je het weet heb je je eigen aardappelen gekweekt!

2. Knoflook

Iedereen heeft wel eens een teentje knoflook laten liggen die vol met sprieten komt te zitten. Heb je een teentje knoflook over? Niet weggooien! Je kunt namelijk met een enkel knoflookteentje een hele nieuwe knoflookplant laten groeien. Doe het teentje in een pot met aarde. In een paar maanden zal het teentje volledig gegroeid zijn tot een nieuwe knoflookplant! Je kunt het knoflookteentje trouwens ook nog op een andere manier hergebruiken. Zet het teentje in een schaaltje met water en vervang het water om de paar dagen. Wanneer de sprieten, oftewel de look, langer is dan 5 centimeter kun je deze afsnijden en gebruiken in bijvoorbeeld een salade of vleesgerecht. Deze zullen ook een milde en heerlijke knoflooksmaak hebben!

3. Basilicum

Basilicum doet het altijd goed en zie je vooral in salades en soepen terug (zoals deze heerlijke Paprika-tomatensoep . Voor de beste smaak moet deze natuurlijk wel zo vers mogelijk zijn. Geen probleem, want ook daar kun je zelf voor zorgen! Zelfs met een klein stronkje overgebleven basilicum kun je namelijk al een compleet nieuwe bos maken. Zet het stronkje in een glas water en zorg dat de stam voldoende zonlicht krijgt. Ververs het water om de paar dagen en wacht tot de nieuwe wortels een lengte van 5 centimeter hebben. Zet de plant vervolgens in een pot met aarde. Voor je het weet heb je je eigen basilicumplant gekweekt en heb je altijd verse basilicum binnen handbereik! :)

4. Tomaten

Ok dit is misschien een beetje vals spelen, maar je kunt de zaadjes van een tomaat gebruiken om thuis je eigen “tomatenplanten” te verbouwen. Snijd de tomaat doormidden, haal er een paar zaadjes uit, spoel ze goed af onder de kraan en laat ze op een keukenrol drogen. Stop de zaadjes vervolgens in een pot met aarde en laat de pot op een plek staan waar deze voldoende zonlicht krijgt. Zodra de plantjes een paar centimeter boven de potgrond steken, verplaats ze dan naar buiten (in je eigen tuin bijvoorbeeld). Geef de tomatenplant een paar keer per week water totdat de plant volledig uitgegroeid is!

5. Koriander

Stengels van een koriander kunnen ook gebruikt worden om een compleet nieuwe korianderplant te laten groeien. Ondanks de koriander een dun plantje is, duurt het een stuk langer voordat deze gegroeid is dan bijvoorbeeld een romeinse sla. Net als andere voorbeelden in dit blog kun je de stengel van een koriander in een glas water plaatsen. Wanneer je nieuwe wortels ziet en ongeveer 2 centimeter lang zijn, wordt het tijd deze te verpotten. In een paar maanden heb je je eigen korianderplant gekweekt! Koriander is bovendien heerlijk wanneer je deze gebruikt voor een gerecht zoals tofu met tomaten en courgette !

6. Bleekselderij

Als je verse bleekselderij hebt gebruikt tijdens het koken, gooi de achterkant dan niet weg! Als je het onderste gedeelte van de bleekselderij afsnijdt, zie je dat de stronken een beetje op een roos beginnen te lijken. Leg het kontje van de bleekselderij in een schaal met water en ververs deze om de paar dagen. In ca. een week zullen de eerste (gele) blaadjes al tevoorschijn komen. Wacht nog een week totdat de blaadjes groen uitslaan en plaats de bleekselderij in een pot met aarde. Houd er wel rekening mee dat de pot niet in de volle zon mag staan. Met een beetje geluk heb je in 2-3 weken een hele nieuwe plant gekweekt!

7. Romeinse sla (bindsla)

Net als bleekselderij kun je ook het uiteinde van een Romeinse sla gebruiken om hier een nieuwe krop mee te laten groeien. Snijd de achterkant van de sla af zet deze in een bakje met water. Ververs het water om de paar dagen en wacht totdat de eerste wortels uit de krop beginnen te groeien. Na een paar dagen kun je de eerste (nieuwe) wortels al zien en beginnen de eerste bladeren al te groeien. Zodra deze dus zichtbaar zijn wordt het tijd om de krop te planten in een pot met aarde!

8. Wortels

We gaan opnieuw valsspelen, want met de onderkant van een wortel kun je helaas geen nieuwe wortels mee kweken. Wat je echter wél kunt doen is het groen van de wortel opnieuw laten groeien. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water. Vervang het water om de dag en het groen zal binnen een mum van tijd weer teruggroeien! De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta’s of soepen. Zo hebben wij een recept gevonden waar je pesto van wortelloof kunt maken. Zeker het proberen waard dus!

9. Champignons

Net als met een aardappel kun je met slechts een enkele champignon een leger aan nieuwe champignonnetjes kweken. Snijd het steeltje van de champignon en plant deze ongeveer 2 centimeter diep in vochtige potgrond. Zoals je misschien wel weet moeten champignons in het donker staan om te kunnen groeien. Zet de pot dus in een donkere kelder of zolder en laat deze voor een paar weken staan. Wanneer de nieuwe champignons uit de grond zijn geschoten zijn ze meteen klaar voor gebruik!

10. Venkel

Om een venkel opnieuw te laten groeien moet je ca. 4 centimeter van de onderkant van de venkel afsnijden. Net als bij bleekselderij moet je het kontje in een schaaltje met water doen. Het enige verschil is dat je ervoor moet zorgen dat deze niet vol in de zon staat. Als de venkel nieuwe wortels heeft gekregen, kun je deze ook plaatsen in een pot met aarde. Paar keer per week water geven en voila! Nieuwe venkel!

Zoals je hebt kunnen lezen kun je nog goed gebruik maken van je keukenafval. Gooi de restanten van bijvoorbeeld bleekselderij, wortels en koriander dus niet weg en kweek er weer nieuwe groenten mee. Het vergt wel wat geduld, maar het is zeker een duurzame oplossing. Scheelt ook weer in de portemonnee! Weet jij nog een paar groenten die je opnieuw kunt groeien die wij niet in dit blog hebben vermeld? Deel het met ons!

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!