Grote schoonmaak in de kassen

Het teeltseizoen loopt bijna af, tijd om de kassen leeg te halen! Bij tomatenteler Lans zijn ze al volop bezig met de grote schoonmaak.

Tomatenteler Lans heeft 12 kassen heeft met (tros)tomaten en die moeten gedurende het jaar allemaal gewisseld worden: oude planten eruit, schoonmaken en nieuwe planten erin. Uiteraard worden niet alle 12 kassen op hetzelfde moment gewisseld. Bij Lans starten ze met de eerste kas in juli en de laatste kas in december. In zo’n zes maanden tijd worden dus alle kassen gewisseld en staan ze allemaal weer klaar voor een nieuw teeltseizoen. Door op deze manier te wisselen houden ze bijvoorbeeld cocktailtomaten en trostomaten altijd in productie en zijn deze heerlijke vruchtgroenten daarom het hele jaar door beschikbaar.

Na het oogsten van de laatste gewassen kan het wisselen beginnen. De grote tomatenstengels worden verwijderd en vervolgens versnipperd. De versnipperde stengels worden afgevoerd en gecomposteerd. Als de stengels de kas uit zijn begint de grote schoonmaak van de kas en de voorbereiding op de nieuwe teelt. Dit gehele proces duurt zo’n 10 tot 14 dagen.

Wisten jullie dat de tomatenstengels tegenwoordig niet alleen gebruikt voor biovergisting of compostering? Ze zijn ook een waardevol bestanddeel in duurzame consumentenverpakkingen. Door massief karton te verrijken met tomatenplantvezels kunnen de gebruikte grondstoffen uit de kassen optimaal hergebruikt worden zonder hun waarde te verliezen. Een groot voordeel voor de teler en een bewuste keus voor de consument!

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!