Heb jij wel eens van deze 10 bijzondere groenten gehoord?

Behalve heerlijke en gezonde Nederlandse groentes als komkommers, tomaten, aubergines en wortels, zijn er heel veel groenten die we niet of nauwelijks kennen. Sommigen van deze onbekende of zogenaamde ‘vergeten groenten’ komen in Nederland zijn makkelijk te krijgen, terwijl anderen juist heel zeldzaam zijn. Heb jij wel eens deze 10 bijzondere groenten gezien of gegeten? Ze zijn zeker het ontdekken waard!

1. Oca
Niet te verwarren met de okra. Hoewel de kleurrijke oca afkomstig is van de Zuid-Amerikaanse Andes, wordt deze ook wel de Nieuw-Zeeland Yam genoemd. Ocas kunnen zowel zoet als bitter zijn en laatstgenoemde kan voorkomen worden als je ze een paar dagen in de zon legt of aan de kook brengt. De oca kan voor veel verschillende gerechten worden gebruikt en is ideaal voor in salades. In Zuid-Amerika worden ze vooral gebruikt in stampotten en soepen.

2. Kai-Lan
Deze groenten worden ook wel ‘Chinese broccoli’ genoemd. Ergens is dat geen verrassing want deze voedingsrijke groente wordt veel gebruikt in de Chinees-Kantonese keuken. De kai-lan is iets bitterder dan normale broccoli, maar kan prima gebruikt worden in gerechten waar broccoli in bereid wordt.

TIP: Benieuwd naar de smaak van Chinese broccoli? Bekijk dan dit kai-lan recept . In slechts 15 minuten kan je al een heerlijk Kantonees gerecht klaarmaken!

3. Citroenkomkommer
En nu de vraag der vragen: is een citroenkomkommer een groente of een fruit? De citroenkomkommer (ook wel appelkomkommer genoemd) ziet er vanwege zijn fleurige schil er heel erg zoet uit. Ondanks zijn ronde vorm en frisse kleur, is de citroenkomkommer niet veel smaakvoller dan een reguliere komkommer, maar net als de tijgertomaat wordt deze vooral gebruikt om een salade wat meer kleur te geven.

TIP: Voor een heerlijke salade, vervang in dit recept de reguliere komkommer met een citroenkomkommer!

4. Aardpeer
De aardpeer is een van de zogenaamde ‘vergeten groenten’, oftewel groenten die in het verre verleden veel werd gegeten maar je tegenwoordig zelden terugziet. Ondanks dat deze aardpeer er niet echt verdienstelijk uitziet, heeft hij toch een verrassend verfijnde smaak. Ondanks de aardpeer een vergeten groente is, kan je ze bij sommige supermarkten nog krijgen. Net als normale aardappelen kan je aardperen koken, maar ook gebakken aardperen zijn heerlijk! Bekijk dit gebakken aardperen recept maar eens en ontdek het zelf!

5. Yamboon / Jicama
De yamboon (ook wel jicama genoemd) is een klimplant die 3 tot 5 meter hoog kan worden. Deze groenteplant is te verbouwen in een tropisch klimaat en is vooral in landen als Thailand, Indonesië en Mexico erg populair. Het enige eetbare aan deze plant zijn de wortelstokken, die eruitzien als knolrapen en 5 tot 15 centimeter groot kunnen worden. Een geschilde yamboon wordt vooral in Mexico als snack of tussendoortje gegeten en heeft een zoetige smaak dat vergelijkbaar is met appels.

6. Groene tijgertomaat
De groene tijgertomaat heeft zijn naam te danken aan (je kan het al raden) aan de tijgerstrepen op zijn schil. Ook al is deze tomaat onbekend bij de meeste mensen, toch komt hij in Nederland vaker voor dan je denkt! De groene tijgertomaat wordt vooral vanwege zijn fraaie uiterlijk veel in salades verwerkt. Daarnaast zijn ze bijzonder smaakvol, hebben veel vruchtvlees en zijn een stuk zoeter dan normale tomaten. Hierdoor zijn ze ook zeer geschikt als snack of tussendoortje!

TIP: Houd je van groene salades? Als je jouw salade nóg meer smaak wilt geven, vervang de gewone tomaat eens met een groene tijgertomaat!

7. Fiddlehead / krulvaren
Fiddleheads zijn de opgerolde toppen van een varenplant. De reden waarom je dit gewas zelden tegenkomt is omdat deze alleen in de lente groeit. De fiddlehead heeft een frisse en ietwat zoete notensmaak en smaakt als een combinatie van asperges en jonge spinazie. Omdat de varenplant giftig kan zijn en buikklachten kan veroorzaken, raden wij aan deze nooit rauw te eten in bijvoorbeeld een salade.

TIP: Benieuwd naar een gerecht met fiddleheads? Met dit recept maak je Tête de Violon!

8. Rammenas
De rammenas is een familielid van de radijs en wordt ook wel de zwarte radijs genoemd. Net als de aardpeer valt ook de rammenas onder de categorie ‘vergeten groenten’, maar in Duitsland is dit gewas gemakkelijk te verkrijgen en redelijk bekend! Het grote verschil tussen de rammenas en de ‘normale’ radijs, is dat de rammenas een stuk milder, oftewel minder pittig, van smaak is dan de gewone radijs. Deze kan gekookt, gebraden of rauw gegeten worden. Bekijk deze bereidingstips en variaties van de rammenas eens!

TIP: Op Directlyfrom kan je allerlei verse groenten en fruit snel en eenvoudig bestellen. Zo hebben zij onder andere ook aardperen, tijgertomaten en crosnes!

9. Okra
Omdat de okra een onrijpe vrucht is hoort deze eigenlijk niet in dit rijtje thuis. De reden waarom we de okra tóch vermelden is omdat deze als groente wordt bereid. De smaak van de okra heeft daarnaast ook wat weg van een sperzieboon en aubergine en is vrij pittig. Ondanks we de okra zelden tot nooit in Nederlandse gerechten tegenkomen, is deze haast niet weg te denken bij Zuid-Amerikaanse, Marokkaanse, Indiase en Surinaamse gerechten.

10. Crosne
Crosnes (spreek je uit als ‘kroons’) zien er op het eerste gezicht uit als een groepje larven en zien er niet echt appetijtelijk uit. Vergis je niet want deze zijn bijzonder goed te eten! Ondanks hun aparte structuur heeft de smaak ietwat weg van een knolraap of aardappel en zijn zowel te koken, bakken als te frituren. Ook worden ze rauw geserveerd in bijvoorbeeld een salade. De crosne heeft veel andere benamingen zoals de Japanse andoorn, Chinese artisjok of ‘pagode groente’.

TIP: Benieuwd hoe crosnes smaken? Bekijk dit recept voor gegrilde kabeljauw met crosnes en aardappelvinaigrette!

Misschien ken je er al een paar, maar er zullen vast een paar groenten in deze lijst staan die je nog nooit eerder hebt gezien of gegeten. Wat is jouw favoriete onbekende groente? Laat het ons weten in de comment sectie!

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!