Het is nationale komkommerdag en dat betekent komkommertijd!

Vandaag is het 1 juli en dat is een speciale dag. Niet alleen omdat we alweer op de helft van 2017 zijn… Nee, het is vandaag ook nationale komkommerdag. Deze kans grijpen we aan om jou te verblijden met 10 leuke weetjes over deze groene groente!

1. De komkommer was oorspronkelijk een bitter hapje

Vandaag de dag is komkommer heerlijk sappig en zelfs een beetje zoet. Dat is niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk smaakte de komkommer vooral erg bitter, om vijandige planteneters af te schrikken. De mens had daar echter niet zo’n trek in, dus hebben we de komkommer “gedomesticeerd”. Dit wil zeggen dat de komkommer zo is verbouwd dat een mutatie in de genen is ontstaan, met als resultaat dat de komkommer nu zo lekker smaakt. Komkommers die je in het wild tegenkomt schijnen wel nog hun oorspronkelijke bittere smaak te hebben.

2. Katten en hun angst voor komkommers

Een tijdje geleden ging het bovenste filmpje viral waarop te zien is dat katten en komkommers niet zo goed door één deur kunnen. Dat leek vooral aan de katten te liggen. Bij het zoeken naar een verklaring voor dit fenomeen kwamen we erachter dat katten vooral reageren op het verrassingselement in de filmpjes. Ze verwachten geen komkommer en als deze stiekem door hun baasje wordt neergelegd, schrikken ze zich een hoedje. Het voorwerp had net zo goed een ananas kunnen zijn. Maakt het een stuk minder bijzonder, maar niet minder grappig!

3. Wat ruik jij lekker naar komkommer!

We hadden eerlijk gezegd nog nooit doelbewust aan een komkommer geroken. Marc Jacobs deed dit wel, and he liked what he smelled. Modeman Marc heeft namelijk een parfum op de markt gebracht onder de naam “cucumber”. Een parfum geheel geïnspireerd op de geur van komkommer. Misschien als budgetversie maar eens een schijfje komkommer over onze polsen en hals wrijven?

4. De houdbaarheid van komkommers

Wist je dat komkommers een week langer goed blijven wanneer je deze in de folie verpakt laat zitten? Leg deze groene groente trouwens niet in de koelkast, dat droogt ze alleen maar uit, ze verliezen kwaliteit en worden slap. Bewaar je komkommers op een droge, koele plek zoals een voorraadkast of kelder en laat de folie er zo lang mogelijk omheen zitten. Aan de andere kant; waarom een week langer bewaren? Een komkommer gaat snel genoeg op, lekker op brood of in de salade!

5. Geen nieuws, tijd voor komkommers?

Het begrip komkommertijd is er één dat je vaak voorbij hoort komen zodra het lekker weer wordt, maar wat betekent dit begrip precies en waar komt het vandaan? Wanneer men het over komkommertijd heeft, gaat het over een periode waarin er niet zo veel te beleven valt. Denk bijvoorbeeld aan de zomercolumns van het NOS nieuws, welke uitgezonden worden zodra de wereld zich even rustig houdt. Blijkbaar is er geen eenduidigheid over de oorsprong van het begrip komkommertijd. Wat men denkt, is dat het woord een vertaling is van het Duitse Suiregurkenzeit, een woord dat zijn oorsprong vindt in de 18e eeuw. In Nederland is het woord voor het eerst in 1787 gehoord, maar waarom komkommers eigenlijk geassocieerd worden met een periode van weinig rumoer, no one knows… Weet jij het toevallig?

6. De komkommer heeft een gezellig grote familie

De komkommerfamilie bestaat uit een kleine duizend leden en heet in het Latijn “Cucurbitaceae” (probeer dat maar eens uit te spreken). De bekendste broertjes van de komkommer zijn de augurk en de courgette. Qua uiterlijk niet heel verrassend, maar de komkommer heeft ook een aantal bekende nichtjes en neefjes, deze kun je in de supermarkt in het fruitvak vinden. Wist je bijvoorbeeld dat de watermeloen ook verwant aan de komkommer is? Ze hebben dezelfde roots!

7. Zeekomkommers, ook familie?

Zeekomkommer, de naam doet vermoeden dat het een zeewier is dat je terug kunt vinden in je sushi. Het zijn echter stekelhuidige dieren die op de bodem van de zee leven. Op de vorm na hebben ze weinig overeenkomsten met de eetbare groente die wij kennen. De zeekomkommer kan tot wel 2 meter lang worden en ze zuigen micro-organismen van de grond om zichzelf te voeden. Hoewel wij de zeekomkommer als maaltijd overslaan, wordt ‘ie in Portugal gezien als een ware delicatesse. Durf jij een proeverijtje aan?

8. Het komkommerdieet

We hopen stiekem dat het een grapje is, maar er bestaat zoiets als het komkommerdieet. Het dieet duurt maar drie dagen en dat is waarschijnlijk omdat het dieet er niet echt een verantwoorde voedingsinname op nahoudt. Zo eet je hier vooral veel variaties met (hoe kan het ook anders): komkommer. Hoewel onze groene vriend een heerlijke toevoeging kan zijn aan een gerecht, bestaat de groente toch echt uit 94 gram water op 100 gram komkommer. Misschien niet heel handig om als basis van je voeding te gebruiken. Wij slaan dit gekke dieet graag over!

9. Schijfjes komkommer als wondermiddel tegen wallen

Het welbekende wellness plaatje waarbij een vrouw met schijfjes komkommer op haar ogen ligt, doet vermoeden dat komkommer dé remedie tegen wallen is. Ook zijn tientallen blogs te vinden die dit bevestigen, maar na nader onderzoek moeten we je helaas teleurstellen. Tot nu toe is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de komkommerschijfjes helpen tegen wallen. Dat wil trouwens niet zeggen dat het niet waar is, enkel dat deze hypothese nog niet bevestigd is. Proberen kan dus geen kwaad. En toegegeven: het maakt zo’n verwendagje wel helemaal af. Toch?

10. Als afsluiter: de komkommerrap

Ken je dit filmpje al? Deze Jamaicaans-Britse reggaemeneer geeft een ode aan de komkommer. Hij zet even een vrolijke freestyle voor de kijker neer: “Vitamins, minerals very high numba. Silica, hair and nails get longa. Other vitamins make your bones them stronga”. Wij stellen voor dat hij snel naar de studio gaat om dit nummer op te nemen en dan ook graag een bijpassende komkommer-videoclip. Gegarandeerd een hit, toch?

Na al deze komkommerweetjes heb je vast veel zin gekregen in een gerecht met komkommer. Weet je al wat je vanavond gaat eten? Misschien deze lekkere pitabroodjes gevuld met komkommer? En als dessert deze komkommerijsjes? Dan heb je de nationale komkommerdag in elk geval goed gevierd!

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!