Inspiratie nodig? Bekijk eens deze 6 heerlijke vegetarische barbecue-recepten!

We zitten midden in de zomer en hoewel de zon zich dit jaar nét iets vaker verstopt dan we willen, staan er nog genoeg zonnige dagen op het programma. Dat betekent dat we nog voldoende gelegenheden krijgen om de barbecue aan te steken. Speciaal voor de vegetariërs (en vegans) onder ons hebben wij 6 heerlijke vegetarische BBQ-gerechten op een rij gezet. Van burgers tot salades; er is voor elk wat wils!

1. Vegetarische burgers

Bereidingstijd: 40 min.

Hamburgers zijn op menig barbecue haast niet weg te denken, maar ook voor de vegetariërs onder ons zijn er heerlijke (en gezonde) alternatieven! Kijk in dat geval vooral eens naar deze vegetarische falafelburgers. Natuurlijk kun je het broodje helemaal naar eigen wens aankleden, dus of je deze vult met tomaat, paprika of andere groenten is geheel aan jou. Voor kinderen is dit ook een leuk alternatief. Met een beetje begeleiding kunnen ze de falafelburgers namelijk makkelijk zelf maken. Naast dat deze burgers tijdens iedere gelegenheid geserveerd kunnen worden, zijn ze dus ook ideaal voor een kinderfeestje!

Wat je nodig hebt voor 4 falafelburgers:

  • Flinke bos peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • Theelepel komijnpoeder
  • 800 gram kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 ei (of voor de vegans een flax egg)
  • 3 eetlepels havervlokken
  • Zout en peper (hoeveelheid naar eigen smaak)
  • Chilipoeder (hoeveelheid naar eigen smaak)

Krijg je ook trek in deze heerlijke falafelburgers? Het volledige recept en de bereidingswijze kun je vinden op BBQ Kings.

2. Gevulde gegrilde paprika’s

Bereidingstijd: 15 min.

Komt er last-minute een vegetariër aanschuiven? Deze gevulde paprika’s zijn ideaal als je snel en eenvoudig een vegetarisch gerecht wilt klaarmaken; voor je vegetarische vriend(inn)en, familieleden, maar natuurlijk ook gewoon voor jezelf. Deze gegrilde paprika’s zijn gevuld met rijst, jalapeño peper en verse koriander blaadjes. Voor het extra beetje smaak kun je ook limoen-chili olie toevoegen.

Hoe bereid je deze gegrilde paprika’s? Heel simpel! Snij de paprika in tweeën, haal de zaadjes eruit en leg de twee helften op de grill. Haal ze van de barbecue zodra de paprika’s zacht worden en een zoete geur krijgen. Breng in de tussentijd een half kopje snelkookrijst aan de kook en laat deze na het afgieten een beetje afkoelen. Snij een halve jalapeño peper in kleine stukjes en roer deze vervolgens samen met een eetlepel limoen-chili olie door de rijst. Je hoeft alleen nog de paprika te vullen met de rijst. Voeg tot slot nog wat verse koriander aan het gerecht toe en je bent klaar. In slechts 15 minuten tijd kun je dit heerlijke en vegetarische barbecue-gerecht al serveren!

Wat je nodig hebt voor 2 porties:

  • 1 paprika
  • ½ kop rijst (50 gram)
  • ½ jalapeño peper
  • 1 eetlepel limoen-chili olie
  • wat verse koriander blaadjes

3. Gegrilde paprika, aubergine en courgette

Bereidingswijze: 15 min.

Bron:BBQ Helden.

Met deze mix van paprika, aubergine en courgette zet je met gemak een vegetarisch gerecht op tafel. De chilidressing, die je heel eenvoudig zelf kunt maken, maakt het helemaal af. Deze gegrilde groenten zijn perfect als bijgerecht met vlees en vis, maar natuurlijk kun je deze ook als een vegetarisch hoofdgerecht serveren.

Wat je nodig hebt voor 4 porties:

  • 2 rode paprika’s
  • 1 aubergine
  • 2 courgettes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper (hoeveelheid naar eigen smaak)

Wat je nodig hebt voor de dressing:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 2 eetlepel citroensap

Wil je deze heerlijke grillmix van aubergine, paprika en courgette klaarmaken? Het volledige recept en de bereidingswijze van dit BBQ-gerecht kun je vinden op BBQ Helden.

3. Gegrilde mozzarella salade

Bereidingstijd: 15 min.

Bron: Delish

Mozzarella van de grill en combineren met een frisse salade? Dan zit je met dit heerlijke en gezonde gerecht wel goed! Met deze gegrilde mozzarella salade kun je in slechts 20 minuten een culinair hoogstandje naar de achtertuin brengen. Eenvoudig en simpel, maar het resultaat mag er zeker wezen!
Wat je nodig hebt voor 4 porties:

  • 650 gram gerookte mozzarella
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ kop panko (Japanse broodkruimels)
  • 100 gram cherrytomaten
  • ⅓ kop verse basilicum
  • 6 kopjes rucola
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Wil je deze verrukkelijke salade maken? Het recept en de bereidingswijze kun je lezen op Delish.

4. Gegrilde maiskolven met kruidenboter en kaas

Bereidingstijd: 30 min.

Bron: Allerhande

Deze gegrilde maiskolven met kruidenboter en geraspte kaas zijn ook een heerlijk en gezond alternatief voor de vegetarische barbecue. Breng de maiskolven aan de kook in een pan met water en leg deze vervolgens voor 6 minuten op de grill totdat ze rondom bruin zijn (dus vergeet ze niet constant om te rollen!). Smeer vervolgens kruidenboter rondom de maiskolven en voeg er nog een handje geraspte kaas aan toe.

TIP: De kruidenboter kun je natuurlijk ook zelf maken. Lees de volledige bereidingswijze van deze gegrilde maiskolven, inclusief zelfgemaakte kruidenboter, in het recept van Allerhande !

Wat je nodig hebt voor 4 porties:

  • 4 maiskolven
  • 2 theelepels grof zeezout
  • 5 gram platte peterselie
  • 75 gram twijfelaar (stukjes of geraspt)
  • 100 gram boter
  • ½ teentje knoflook

5. Quesadilla’s (gevulde tortilla’s)

Bereidingswijze: 30 min.

Bron: Hello Fresh

Wil je écht iets bijzonders op tafel brengen? Dan moet je zeker eens deze gevulde tortilla’s (quesadilla’s) proberen! Deze Mexicaanse tortilla’s zijn rijkelijk gevuld met rode paprika, lente-uitjes, mais, rode peper en avocado. Als je geen fan bent van scherpe gerechten kun je de rode peper en cayennepeper natuurlijk weglaten, maar voor de ultieme smaak raden we aan het tóch eens te proberen. Al met al is dit een gerecht waar menig vegetariër heel blij van gaat worden!

Wat je nodig hebt voor 4 quesadilla’s:

  • 1 rode paprika
  • 3 lente-uitjes
  • 2 maiskolven (of 150 – 200 g mais uit blik)
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 gram zure room
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels citroensap
  • 120 gram geraspte kaas
  • 2 tortilla’s
  • Cayennepeper en zout (hoeveelheid naar eigen smaak)
  • Peterselie (hoeveelheid naar eigen smaak)

Wil je ook deze lekkere quesadilla’s bereiden? Bekijk het volledige recept en de bereidingswijze op Hello Fresh .

Zoals je hebt gelezen zijn er diverse en verrukkelijke barbecue-alternatieven voor de vegetariër of vegan. Wij komen deze zomer heus nog wel een paar heerlijke zomerdagen tegemoet, dus wij zetten de barbecue alvast gereed. Weet je zelf nog een paar heerlijke vegetarische BBQ-gerechten? Laat het ons weten!

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!