Met gezonde sapjes de winter door!

De dagen zijn donker, er zit geen blad meer aan de bomen en de temperatuur daalt soms tot onder het vriespunt. Het is winter. In dit seizoen is het extra belangrijk om je weerstand op peil te houden. Een goede manier om je dagelijkse dosis vitaminen binnen te krijgen, is door middel van zelfgemaakte sapjes. Vandaag bespreken we verschillende hulpmiddelen om sap mee te maken: de blender, de sapcentrifuge en de slowjuicer.

De blender

Er zijn maar weinig mensen die nooit van de blender gehoord hebben. Vandaag de dag is de blender onmisbaar in de keuken. Het apparaat is ontwikkeld om te hakken en pureren, je kunt ‘m dus gebruiken voor allerlei doeleinden. Door verschillende soorten fruit en groenten te blenden, creëer je een lekkere en gezonde vitaminebom.

Met een blender is het overigens niet mogelijk om een heldere sap te maken. Omdat de blender alle ingrediënten alleen pureert, krijg je als resultaat een dikke smoothie. Je kunt de smoothie aanlengen met water of (amandel/soja)melk, zodat het drankje wat gemakkelijker te drinken wordt. Voor het maken van een smoothie met de blender is niet veel tijd of moeite nodig. Je hakt je ingrediënten in stukken, gooit ze allemaal bij elkaar, je drukt op het “aan”-knopje en vervolgens doet de blender de rest van het werk.

Een groot voordeel van smoothies uit de blender is dat de vezels behouden blijven. Door de vezels worden de voedingsstoffen uit een smoothie langzaam in je bloed opgenomen, het kost je darmen wat meer moeite om stoffen te verwerken. Zo behoud je een verzadigd gevoel, je kunt letterlijk lang op een smoothie teren. Als je vroeg in de ochtend bijvoorbeeld moeite hebt met ontbijten, is een smoothie een goede vervanger voor een boterham.

De sapcentrifuge

Natuurlijk kun je in de supermarkt een pak appel- of sinaasappelsap kopen. Helaas worden hier nog suikers en E-nummers aan toegevoegd terwijl fruit van zichzelf al veel natuurlijke suikers bevat. Het is daarom niet zo’n gek idee om zelf aan de slag te gaan met het maken van een sapje.

Het verschil tussen de sapcentrifuge en de blender is dat bij de sapcentrifuge de bestanddelen van groenten en fruit worden gescheiden. Het vocht wordt gescheiden van de schillen en pitten. Het werkt in principe op dezelfde manier als de centrifuge in de wasmachine. Wat je in je glas overhoudt, is een heldere drank die uit pure vruchtensap bestaat; je zult geen stukjes fruit meer tegenkomen.

Er blijven minder vezels over in sap uit de sapcentrifuge, die vezels zitten namelijk vooral in de pulp. Dit zorgt er wel voor dat je darmen de mineralen en vitaminen gemakkelijk en snel opnemen in je lichaam. Als je een energieboost nodig hebt is een sapje dus ideaal. Maar houd er rekening mee dat het verzadigde gevoel van kortere duur is dan wanneer je een smoothie uit de blender drinkt. Een sapje uit de sapcentrifuge is dus niet ideaal als vervanging van een maaltijd, maar wel lekker en gezond voor erbij!

Een sapcentrifuge is trouwens geschikt voor allerlei soorten groenten en fruit. Als je een wortel in de blender stopt is de kans groot dat je daarmee de messen beschadigd en je blender er mee ophoudt. Maar een sapcentrifuge kan zo’n wortel prima aan. Wat dacht je van dit gezonde recept?

Gooi de pulp die overblijft trouwens niet weg. Je kunt hier ook nog van alles mee maken!

De slowjuicer

De slowjuicer is een specifiek soort sapcentrifuge die in staat is om een ‘levende sap’ te persen. Een levende sap wil zeggen dat vrijwel alle essentiële voedingsstoffen en enzymen behouden zijn. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het eigenlijk niet.
Een normale sapcentrifuge draait tot wel 20.000 toeren per minuut. Dit heeft als gevolg dat er veel zuurstof bij het sap komt: oxidatie. Oxidatie zorgt ervoor dat er een groot percentage vitaminen uit het sap wordt verteerd, nog voordat je hem hebt kunnen drinken. Oxidatie in de sapcentrifuge kun je vergelijken met een appel die te lang in de fruitmand ligt en bruin begint te worden.

In tegenstelling tot de normale sapcentrifuge, draait de slowjuicer slechts 80 tot 100 toeren per minuut. Omdat dit proces zo langzaam gaat, is er geen sprake van oxidatie of verhitting, waardoor alle voedingsstoffen in tact blijven. De slowjuicer past persende en kneuzende handelingen toe, de werking is dus een stuk voorzichtiger. Op deze manier kun je ook bladgroenten en kruiden uitpersen met een slowjuicer, deze mogelijkheid bieden andere sapcentrifuges niet.

Ook hier gaan echter een groot deel van de vezels verloren. Máár je krijgt wel sap waarbij alle overige voedingsstoffen en enzymen onaangetast blijven. Daarnaast is de slowjuicer in staat om tot wel 20% méér sap uit groenten en vruchten te persen. Slowjuicers hebben een hogere aanschafprijs dan de sapcentrifuge of blender. Voor wie slechts eens in de zoveel tijd een sapje maakt, biedt de slowjuicer daarom geen meerwaarde. Maar wie regelmatig sapjes wilt gaan maken, heeft de hogere aanschafprijs er snel uit.

Ook hier gaan echter een groot deel van de vezels verloren. Máár je krijgt wel sap waarbij alle overige voedingsstoffen en enzymen onaangetast blijven. Daarnaast is de slowjuicer in staat om tot wel 20% méér sap uit groenten en vruchten te persen. Slowjuicers hebben een hogere aanschafprijs dan de sapcentrifuge of blender. Voor wie slechts eens in de zoveel tijd een sapje maakt, biedt de slowjuicer daarom geen meerwaarde. Maar wie regelmatig sapjes wilt gaan maken, heeft de hogere aanschafprijs er snel uit.

Enthousiast geworden? Dat begrijpen we maar al te goed. Er zijn veel verschillende manieren om je dagelijkse dosis vitaminen binnen te krijgen. Je kunt natuurlijk gewoon een stuk fruit in zijn geheel eten. Maar ben je op zoek naar wat meer smaakvariatie, begin dan eens met de aanschaf van een blender om wat ervaring op te doen. Als dat een succes is, kun je overwegen om voor het zwaardere geschut te gaan, zoals een slowjuicer! Een sapje gemaakt? Deel met ons je ervaring met #Groentehelden op Facebook of Instagram.

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!