Pien in Tunesië over granaatappels

Pien is moeder van drie kinderen en woont in Tunesië, zij zal haar verhalen en ervaringen op Groentehelden met ons delen. Haar eerste blog gaat over granaatappels, wie kent ze niet?

Twee en een half jaar geleden zijn Philip en ik in Tunesië gaan wonen met onze drie kinderen Hanne (9), Fiene (6) & Tommy (4). We hebben in samenwerking met een Tunesische partner de tomatenkwekerij Desert Joy opgericht. We telen hier op een duurzame manier tomaten, met veel zon en respect voor de mensen waar we mee werken. Het zijn hierdoor geen ‘gewone’ tomaten maar ‘Fairtrade’ tomaten. Zo bewust Nederlanders met eten kunnen omgaan, zo veel keuze er in Nederland is, zo anders is het hier. Dit kan je lezen in de blogs die ik schrijf vanuit Tunesië.

In Tunesië zie je overal granaatappels; aan de bomen, op de souk (markt) en stalletjes langs de weg. Ik dacht dat granaatappel zijn naam dankt aan het feit dat de vrucht als een granaat uit elkaar ploft als deze van de boom valt, om zo zijn zaden te verspreiden. Maar het woord granaatappel, ofwel ‘pomegranate’ is afgeleid van het Latijnse pomum (appel) en granatus (zaadjes).

Granaatappels staan symbool voor vruchtbaarheid en de eenheid van het leven. In de Bijbel wordt de granaatappel vaak genoemd. De oude Egyptenaren dachten dat granaatappelsap een levenselixer was wat je onsterfelijk maakte. En in China is het één van de drie gezegende vruchten van het boeddhisme. Afbeeldingen van granaatappels sieren oude tempels en Toetanchamon kreeg in zijn graftombe granaatappels mee om de wedergeboorte te bevorderen. Toen was het al een superfruit!

Er worden heel wat gezonde eigenschappen toegeschreven aan de granaatappel. Ze zijn een bron van kalium en vitamine C , maar vooral van polyfenolen. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten. Ze bevatten ook foliumzuur, vezels, vitamine A en E. En granaatappels zouden ontstekingen remmen, de bloeddruk verlagen, zorgen voor een mooie huid etc. Genoeg redenen om op zoek te gaan naar de granaatappel bij de groenteboer of groenteafdeling!

Als je dan een mooi, zwaar exemplaar hebt komt nog de uitdaging om de granaatappel met al zijn vlezige pitjes te ontleden. Zonder ravage op je aanrecht en vlekken in je kleren, die er niet meer uitgaan. Open snijden en de pitjes eruit peuteren is een optie. Vol bewondering heb ik bij mijn Tunesische collega’s afgekeken en het kan gelukkig makkelijker. Snijd de schil rondom een stukje in en breek de granaatappel open. Tik vervolgens met een lepel op de vrucht zodat de pitjes eruit vallen. Mijn kinderen vinden het zo niet heel erg lekker, dus wij hebben een pers uit Nederland laten komen en persen hem zoals een sinaasappel.

Vanochtend stopte ik bij een kraampje langs de weg om granaatappels te kopen. Geen notie wat deze kosten per kilo. Dus ik liet de man mijn tien dinar zien (4,50 euro) en wees naar de granaatappels. Vervolgens pakte hij een grote zwarte vuilniszak en laadde deze helemaal vol met granaatappels. Wij kunnen voorlopig even vooruit :)

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!