Tomaten oogsten met Timo

Hee Groentevriendjes! Deze week was ik te vinden in de tomatenkas van ‘Lans’ in Maasdijk.

Misschien hebben jullie hier al het een en ander over gelezen in de nieuwsbrief? Ze hebben mij hier uitgelegd hoe en wanneer tomaten van de tomatenplant af worden geknipt, dit noemen ze oogsten. Je krijgt les van iemand die alles van oogsten af weet. Hij vertelt stap voor stap wat je moet doen, waar je op moet letten en helpt iedereen die het niet goed doet.

Ik ben op tomatenoogst-les geweest en zal het aan jullie uitleggen.
Je knipt met een speciale schaar een hele tros tomaten van de plant af en deze leg je netjes in een doos of kist neer. Dit doe je heel voorzichtig want er mogen geen tomaten van de tros afvallen natuurlijk. Van elke plant knip je één tros af, maar pas op dat je niet in de tomaten of JE VINGERS knipt! Van de tomatenplant knip je alleen de onderste tros met een mooie rode kleur af. De groene, verderop in de plant zijn natuurlijk nog helemaal niet lekker. Soms kan er aan een tros tomaten wel eens een ‘slechte’ tomaat zitten. Deze kan kapot zijn, een gekke vorm hebben of toch nog heeeeel groen zijn. Deze wordt er dan gelijk afgeknipt en apart in een kist bewaard.

Op de foto hieronder zie je een kar staan met dozen en kratten, ik snapte niet waarom er soms een doos en soms een krat wordt gevuld met tomaten…
Natuurlijk heb ik dit even gevraagd en hij vertelde mij dat het verschilt per klant die de tomaten heeft gekocht. De één wil een mooie doos om gelijk in de winkel neer te zetten en de andere klant wil zelf de tomaten uit de krat halen en in de winkel neerleggen. Weer iets geleerd!

Maar toen kwam er weer een vraag in mij op ‘hoe weten de mensen nu van welke planten ze tomaten kunnen knippen?’. Het antwoord was eigenlijk heel makkelijk: De hele tomatenkas wordt in 3 vakken verdeeld, hieronder zie je een afbeelding om het iets duidelijker te maken. De mensen in de tomatenkas werken 6 dagen want ook op zaterdag wordt er gewerkt. Elke dag wordt er één vak tomaten geoogst, op maandag vak 1, op dinsdag van 2, op woensdag van 3 en op donderdag beginnen ze weer bij vak 1. Er worden dus in één week twee rondjes (twee keer de hele kas) geoogst.

Deze week heb ik veel geleerd in de tomatenkas van Lans, hieronder vinden jullie nog meer tomaten weetjes! Als jullie nog andere vragen hebben kan je die natuurlijk altijd aan mij stellen. Stuur dan een mailtje naar info@groentehelden.nl en dan zal ik opzoek gaan naar het antwoord!

Hou ook de Groentehelden Facebookpagina in de gaten want ik heb een leuke ‘prijsvraag’ over oogsten!
Veel groentegroetjes van Timo!

Tomaten weetjes:

  • De mensen die tomaten oogsten knippen per uur gemiddeld 250 kilo tomaten.
  • Tomaten worden mooi rood door de zon, in de zomer worden de tomaten groener van de plant afgeknipt omdat ze door de zon sneller rood worden.
  • Als je kleurenblind bent kan je helaas geen tomatenoogsten, mannen zijn vaker kleurenblind dan vrouwen (mannen 1 op 12; vrouwen 1 op 250).

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!