Waarom hebben sommige kinderen zo’n verschrikkelijke hekel aan broccoli (en andere groenten) ?

Als je zelf kinderen hebt ken je vast het probleem wel wanneer je kind zijn of haar neus ophaalt wanneer je een bordje met groente op tafel zet. Waarom hebben veel kinderen zo’n hekel aan groenten? En waarom zien sommigen groente zoals broccoli en spruitjes als hun aller, allergrootste vijand? In dit blog vertellen wij hier meer over!

Wist je dat de smaak- en reukvermogen met maar liefst 75% is afgenomen wanneer een mens volwassen is geworden? Schrik niet, want dit is heel normaal. Hoe dan ook, dat betekent dus dat de smaakpapillen van (jonge) kinderen veel gevoeliger zijn dan die van volwassenen. Kinderen reageren veel sneller op bepaalde smaken. Ook zijn zij van nature dol op zoete smaken. Bittere smaken? Die vinden ze minder fijn en kan het een stuk langer duren voordat zij gewend zijn geraakt aan de smaak van bijvoorbeeld spruitjes of broccoli. Dat verklaart dus waarom veel kinderen op het begin echt een hekel hebben aan deze groenten. Sterker nog, wanneer kinderen vinden dat iets niet lekker (of juist bitter) ruikt, zijn ze al snel geneigd om te zeggen dat ze deze niet lekker vinden - zelfs als ze het nog nooit hebben gegeten!

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen hun groenten opeten?

Wanneer een kind iets nieuws eet, kan het een tijdje duren voordat zij de bijbehorende smaak als ‘veilig’ beschouwen. Het kan 5 tot maar liefst 15 pogingen duren voordat zij gewend zijn geraakt aan deze nieuwe ervaring! Ook is het verstandig dat je hen eerst hun groenten laat opeten voordat ze hun aardappeltjes of stukje vlees naar binnen werken. De maag van een kind is immers niet zo groot, dus hij/zij zal al snel vol zitten. Als de groente als laatste wordt opgegeten, bestaat de kans dat zij deze eerder laat liggen dan wanneer ze hier als eerste aan beginnen.

Ook is het belangrijk dat je constant een nieuwe (en leuke) manier bedenkt om je kinderen een nieuwe groente te leren eten. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een verse groentesap of soepje maken voordat je hen de groente voorschotelt. Je kunt ook stukjes groenten in een salade bereiden zodat ze niet meteen worden geconfronteerd met iets onbekends. Het beste is deze te combineren met groenten en fruit waar je kind al bekend mee is of zelfs al lekker vindt. Of ga lekker creatief te werk en maak leuke figuurtjes of poppetjes van deze nieuwe groenten. Op deze manier kun je er een plezierige ontdekking van maken!

Het broccoli-probleem

Maar hoe zit het met broccoli? Waarom eet mijn kind nog na een paar jaar nog steeds geen broccoli en laat deze altijd staan? Ondanks de bovenstaande oplossingen zijn er alsnog kinderen die, zelfs na tientallen of zelfs honderden pogingen, nog steeds weigeren hun broccoli (of andere bittere groenten zoals spruiten) op te eten. Sterker nog, er zijn genoeg volwassenen die nog steeds een scheef gezicht zullen trekken zodra ze ook maar één stronkje broccoli op hun bord zien liggen. Komt dat omdat ze vroeger als kind er ook zo’n hekel aan hadden en meteen aan die helse momenten van vroeger moeten denken? Zou kunnen, maar helaas kan de oorzaak van dit probleem een stuk complexer zijn dan je misschien zou denken!

In deze studie werd een grote groep mensen onderzocht op hun smaakpapillen. Wanneer je bijvoorbeeld iets eet, maken jouw smaakpapillen moleculen aan die ook wel Messenger RNA’s (mRNA) worden genoemd. Deze moleculen zijn als het ware een ‘boodschapper’ die jouw hersenen vertellen of iets bitter, zoet of zuur is. Toevallig komt het structuur van mRNA’s overeen met de structuur van jouw DNA, oftewel jouw genen. De hoeveelheid aan ‘boodschappers’ die naar jouw hersenen worden gestuurd is dus genetisch bepaald.

Waarom vertellen wij dit? Tijdens het eerdergenoemde onderzoek werd getest hoeveel mRNA’s werden aangemaakt wanneer men iets bitters eet. Zo werd er ondervonden dat er aardig wat mensen zijn die véél meer mRNA’s produceren dan anderen. Dat verklaarde dus waarom sommigen iets extreem bitter vinden, terwijl anderen slechts een milde bittere smaak proeven. Als je kind dus na tientallen pogingen nog steeds gruwelt wanneer hij of zij broccoli ziet, dan zou het bovengenoemde dus de oorzaak kunnen zijn!

De oplossing?

Helaas is er nog geen duidelijke oplossing gevonden voor het broccoli-probleem. We hebben het tenslotte over iets dat in je genen zit, dus dit is natuurlijk niet in een handomdraai opgelost. Dezelfde onderzoekers denken echter dat het mogelijk is dat deze genetische afwijking kan worden opgelost door gewoon bittere voedselbronnen te blijven eten. Misschien niet de meest prettige oplossing, maar zoals je misschien wel weet kan een mensenlichaam zich razendsnel aanpassen. Het is nu dus nog even afwachten op het bewijs!

Zoals je hebt gelezen komt er dus zeker een stukje biologie bij om de hoek kijken! Heb je zelf kinderen die eerst ook zo’n hekel aan groenten hadden en nu juist hun vingers erbij aflikken? Of heb je nog een paar goede tips om kinderen sneller te laten wennen aan het eten van groente? Laat het ons weten!

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!