Zo kweek je de lekkerste groenten in je eigen moestuin!

Wakkert het stralende lenteweer het verlangen aan om een eigen moestuin te beginnen, maar ben je nog een ‘groentje’ op het gebied van kweken? Lees dan de onderstaande tips en geniet straks van sappige en smaakvolle groenten uit eigen tuin.

Het succes van je moestuin heeft alles te maken met de weersomstandigheden, de kwaliteit van de grond, de keuze van de plek, de bemesting en het zaaien. Is de basis goed, dan is de helft van het werk al gedaan! Met deze handige tips helpen we je graag een handje op weg.

Tip 1: Kies een goede plek om je groenten te kweken

Om te beginnen, bepaal je eerst waar de moestuin moet komen. De beste plek ligt uit de wind en krijgt voldoende zon (minimaal 6 uur). Zo zullen de groenten sneller gaan groeien en blijven ze goed beschermd. Heb je een locatie gekozen, maak dan de ondergrond vlak zodat regen- of sproeiwater goed kan worden opgenomen door de planten. Heb je geen plek in de tuin waar de zon de hele dag schijnt, geen nood: groenten met veel blad, zoals paksoi en pluksla doen het in de schaduw ook prima!

Tip 2: De grond is belangrijk voor een eigen moestuin


Je oogst heeft de meeste kans van slagen door een goede grond. Bovendien zorgt een gezonde bodem voor sterkere planten die beter bestand zijn tegen ziekten. Ga je aan de slag met de grond, bereidt dan het zaaibed grondig voor. Woel eerst de aarde goed om en verwijder onkruid resten en oude begroeiing. Hark daarna de grond los en strooi de zaden. Een laagje aarde over de gezaaide of geplante groenten zorgt ervoor dat er vocht wordt vastgehouden en voorkomt dat de zaadjes worden meegenomen door de wind of door de vogels.

Om op een ecologisch verantwoorde manier je eigen groenten te kweken, gebruik je organische potgrond of bio potgrond. Deze potgrondsoorten zijn volledig samengesteld uit organische materialen, zoals turf, kokosvezels en boomschors.

Tip 3: Maak het jezelf makkelijk

Kweek je voor het eerst? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en begin met wat meer gemakkelijke groenten, zoals paprika’s, tomaten, komkommers, spinazie en courgettes. Vooral spinazie kweken is easy; een kwestie van wat zaadjes strooien en klaar! Ga je aan de slag met paprika’s, dan kun je de zaden het beste even voorzaaien op kamertemperatuur en uitplanten in een pot. Ze zullen hierdoor veel beter gaan groeien in je moestuin.

Is het je gelukt om zelf paprika te kweken? Lees dan het blog ‘Tien lekkere recepten met Paprika in de hoofdrol’ voor smakelijke inspiratie. Heb je beide groenten gekweekt, probeer dan het lekkere recept: paprikapannenkoeken met spinazie. Een favoriet bij kinderen!

Tip 4: Zaden voorweken voor een betere oogst

Soms is het handig om zaden voor te kweken. De zaden van doperwtjes, kapucijners en tuinbonen zullen makkelijker en sneller onder de grond ontkiemen wanneer ze een paar dagen in het vocht hebben gelegen. Het vocht zal ervoor gaan zorgen dat er worteltjes uit de peulen gaan groeien. Wanneer je de peul vervolgens met het worteltje naar beneden plant, is de kans op een goede oogst groter!

Tip 5: Slim zaaien doe je zo

Als je gaat kweken, probeer je oogst dan te verspreiden door om de 2 weken te zaaien. Zo voorkom je dat je alles in een keer moet opeten. Zaai ook altijd op het juiste moment. Dit hangt af van de weersomstandigheden en de groentesoort. De teeltkalender is een handig schema waarin je kunt zien wanneer welke groenten gezaaid, gepoot/geplant en geoogst kunnen worden. Wees je ervan bewust dat je grotere zaden, van bijvoorbeeld radijsjes, wat dieper moet zaaien. Fijn zaad, zoals zaad van wortelen, zaai je juist weer oppervlakkig.

Houd de volgende stelregel aan: zaai een zaadje zo diep als de verticale grootte. Is een zaadje 2 cm. lang, zaai het dan 2 cm. onder de grond. Ook geldt: hoe kleiner je oogst, hoe meer smaak aan de groenten.

Groenten kweken in je eigen moestuin is hartstikke leuk om te doen en ook nog eens heel milieubewust. Om nog duurzamer bezig te zijn, kun je groenten vaak ook weer opnieuw laten groeien met de resten die je tijdens het koken overhoudt. Lees in dit blog welke 10 groenten je gemakkelijk weer kunt kweken.

Ga jij aan de slag met je eigen moestuin? Wij zijn erg benieuwd naar jouw zelfgekweekte groenten! Deel ze met ons op Facebook of Instagram met #Groentehelden.

Vind je dit een leuk blog? Deel het blog met anderen of laat een reactie achter!

Reageer op blog

Alle blogs
Blog jij met ons mee?

Blog jij met ons mee?

Bij Groentehelden zijn we altijd op zoek naar groente inspiratie. Heb jij een lekker recept of een handige groente tip? Deel het dan met ons!

Word ook een Groenteheld!