Klimaathelden

Wij willen iedereen laten genieten van de lekkerste vruchtgroenten. Maar wel op een duurzame manier! Ontdek hoe we voor onze Groentehelden telkens duurzame keuzes maken voor een betere toekomst.

Verantwoord verpakken
Nee tegen foodwaste!
Duurzaam telen
Groen(t)e garanties

Verpakkingen verduurzamen

We onderzoeken continu manieren om onze verpakkingen te verduurzamen. We maken onze plastic verpakkingen steeds dunner en lichter, zodat we minder plastic nodig hebben. Daarnaast onderzoeken we nieuwe duurzame opties, zoals eetbare beschermlagen, papieren flowpacks en het gebruik van cellulose.

Komkommer in een plastic jasje

Je ziet ze vast wel eens in de winkel liggen: komkommers in plastic folie. De folie zorgt ervoor dat het plastic om je komkommer wel 10 tot 14 dagen langer houdbaar is. En dat voorkomt voedselverspilling. Zonder folie verliest de komkommer al snel vocht, waardoor hij minder knapperig en lekker wordt. Laat de folie dus vooral nog even zitten wanneer je de komkommer nog niet op gaat eten.​

Verpakt of onverpakt?

Producten die wel tegen een stootje kunnen en van nature langer goed blijven, hebben vaak geen verpakking nodig. Andere tomaten, paprika’s en komkommers
verpakken we, zodat het product langer houdbaar blijft. De (plastic) verpakking heeft minder impact op het milieu dan voedselverspilling.

Van plastic fles naar verpakking

Ons streven is om geen nieuw plastic in omloop te brengen en goed recyclebaar plastic te gebruiken. Zo zijn veel van onze verpakkingen gemaakt van rPET, een materiaal dat is gemaakt van eerder gebruikt PET-plastic zoals plastic flessen.

Tip

Kies jij verpakt of onverpakt? Doe je inkopen voor later in de week? Kies dan producten mét verpakking. Dan blijft het langer goed!​

Wist je dat tomaten, paprika’s en komkommers verpakt zijn met een goede reden? Dit helpt namelijk om voedselverspilling te beperken! ​

Weggooien? Natuurlijk niet!

De paprika’s en tomaten die niet meer geschikt zijn voor de verkoop in de supermarkt, gooien we niet weg. Omdat deze producten nog vol smaak zitten én wij niet van voedselverspilling houden, geven we deze producten een nuttige bestemming. We maken er lekkere Food Fellows-sauzen en -blends van. Wist je dat we zo jaarlijks 1,5 miljoen kilo tomaat en 50.000 kilo paprika redden van verspilling?  

Extra lekkere saus

Dreigen de tomaten overrijp te worden? Gooi ze dan vooral niet weg, maar maak een lekkere pastasaus! Deze rijpe tomaten maken je saus extra smaakvol. Fruit een uitje in wat olijfolie, voeg diverse gesneden tomaten en wat kruiden toe. Je kunt er ook andere groenterestjes in verwerken. Even laten pruttelen en dan blenden met de staafmixer. Je bewaart de saus eenvoudig in de vriezer​.

Tips met restjes

Heb je restjes groenten over? Bekijk dan eens of je ze kunt toevoegen aan wat er op het menu staat! Een paprika in de salade, blokjes champignon door je omelet, tomaat meebakken in de jus óf je maakt een groenterijke soep. Zo voeg je heel makkelijk extra groenten toe aan je maaltijd én verspil je geen restjes!

Ook groenten die net een andere vorm of kleur hebben, smaken nog heerlijk! Of tomaatjes die overrijp zijn. Verspil ze dus niet, want dat is zonde voor het milieu en je portemonnee! ​

Zuinige lampen

Onze vruchtgroenten houden van licht. Daarom zetten we in de donkere wintermaanden extra belichting aan in de tomatenkas. Steeds vaker kiezen we voor zuinige LED-lampen. Deze verbruiken minder energie. Bovendien geven ze minder warmte af, zodat we de temperatuur in de kas nóg beter kunnen controleren. Je herkent LED-lampen aan het roze licht.

Steeds schoner en zuiniger 

Met slimme technologie blijven telers innoveren om de teelt steeds schoner en energiezuiniger te maken. Wist je bijvoorbeeld dat aardwarmte groot geworden is door ontwikkelingen in de glastuinbouw? De aardwarmte verwarmt niet alleen de kassen, maar ook huizen, zwembaden en fabrieken. Kassen hebben nog meer nut: ze vangen regenwater op om wateroverlast te voorkomen in periodes met extreme neerslag. En planten in kassen gebruiken de CO2-uitstoot van fabrieken om goed te groeien. 

We laten de warmte niet ontsnappen​

Telers gaan zuinig om met energie. Goed voor het klimaat én de portemonnee. De warmte die we in de kas hebben, houden we dus zo goed mogelijk binnen. Bijvoorbeeld door isolerende schermen boven in de kas op te hangen. Die laten de warmte niet ontsnappen. In veel kassen hangt er niet één energiescherm, maar zelfs twee of drie, voor nóg betere isolatie. 

Zo min mogelijk middelen

Onze telers werken op een schone en natuurlijke manier, met zo min mogelijk beschermingsmiddelen. Telers kiezen voor een sterk, weerbaar ras en houden de omstandigheden in de kas scherp in de gaten. Bij tegenslag komt een teler zo snel mogelijk in actie om ziekten en plagen uit de kas te krijgen. Bij voorkeur kiezen we voor natuurlijke gewasbescherming en natuurlijk bestrijders. Sluipwespen die bladluis bestrijden bijvoorbeeld.

Tomaten, paprika’s en komkommers groeien in de kas. En dat is ontzettend duurzaam. Onze telers gaan bewust om met energie en water en verminderen de CO2- uitstoot. ​

Horti Footprint: inzicht in
onze milieu-impact

Meten is weten. Daarom meten we met de Horti Footprint wat de milieu-impact is van onze producten. Vanaf de teelt tot aan de afnemer. Hiermee zetten we een objectieve en heldere standaard voor onszelf, maar ook voor de tuinbouwsector binnen en buiten Nederland. We hebben de Horti Footprint inzichtelijk op 16 verschillende meetpunten zoals CO₂-uitstoot, water, landgebruik en fijnstof. Bovendien zien we waar we kunnen verbeteren. Samen met onze telers hebben we reductieplannen opgesteld om de impact te verlagen. In 2030 willen we 50% minder CO2-uitstoot per kg product ten opzichte van 2020. En in 2040 willen we klimaat neutraal telen.

(H)eerlijke tomaten

We willen bijdragen aan een betere, eerlijke wereld. Daarom kiezen we voor Fairtrade bij onze teeltlocaties in Noord-Afrika. Daarmee geven we iets terug aan het land en de mensen. Met de aankoop van Fairtrade tomaten steun je projecten die bijdragen aan een beter leven van de medewerkers, hun familie en leefomgeving. Zoals goede arbeidstijden, gratis vervoer van en naar werk en een eerlijk loon en ontwikkelmogelijkheden voor mannen én vrouwen. Zo maken we impact!

On the way to Planet Proof ​

Met PlanetProof laten onze telers zien dat zij de aarde minder willen belasten. Producten met dit onafhankelijke keurmerk zijn beter voor natuur, milieu, klimaat, mens en dier. De vruchtgroenten moeten voldoen aan eisen op het gebied van gewasbescherming, water en nutriënten, hygiëne, emissie, energie, lichthinder, afval, verpakkingen en werkomstandigheden.

Biologische teelt

Vruchtgroenten die volgens de EU eisen voor biologische productie geteeld worden, krijgen het Europees biologisch keurmerk. Deze producten zijn geteeld in de volle grond en met natuurlijke voeding- en meststoffen. Puur natuur dus. Producten met het Demeter-keurmerk doen daar nog een schepje bovenop. De teelt voldoet aan specifieke eisen voor dierenwelzijn, natuur en landschap en bewerking. 

We zijn trots op de teelt van onze vruchtgroenten, op een duurzame manier en met eerlijke beloningen en arbeid. Met diverse keurmerken laten we zien dat de producten verantwoord zijn geteeld.